GRI 4.0 szerinti adatgyűjtés támogatása

A május 22-24 között Amszterdamban megrendezett Global Conference on Sustainability and Reporting című konferencián a GRI elnöke, Herman Mulder, egy gong megszólaltatásával jelezte az új irányelvek - és általuk egy új jelentéskészítési korszak -, a G4 megérkezését. A G4 több olyan változást is tartalmaz, mely a különböző szabványok (CDP, GHG Protocol) közötti átjárhatóságot és transzparenciát biztosítja és 2015-től már csak az ennek megfelelő jelentéseket fogadnak el.

Az ENVIRODATA szoftver Data modulja a vállalat, különböző fenntarthatósági adatainak a nyilvántartását segíti. Fontosnak tartjuk a rendszereink folyamatos fejlesztését, így a GRI 4.0 szerinti adatgyűjtést is lehetővé tettük ügyfeleink számára a legújabb kiadásban.

Az adatgyűjtés 2 lépésből áll:

1. Definiálni az adatok körét, melyeket a rendszerrel gyűjteni szeretnénk. A különböző adatkörökhöz és/vagy területekhez felelősök rendelhetők, akiknek figyelmeztetés és adatbekérői formanyomtatvány készül automatikusan és dinamikusan a rendszerben, ezzel biztosítva, hogy ne Excel halmazokból kelljen kihámozni az aktuális mutató számokat, hanem transzparens módon látható legyen az előrehaladás és egyben a hiányzó adatok hányada is. Az adatgyűjtés különböző formái lehetővé teszik, hogy ne kelljen mindenkinek aki az adatszolgáltatásban részt vesz megismernie a szoftver működését, hanem Excel sablonok vagy a webes adatbekérő felületen is megadhatják adataikat.

2. Az adatokat a rendszer intelligensen csoportosítja és ha az adott erőforrás GRI 4 jelentéssel kapcsolatos adatként lett megjelölve, akkor az adott jelentési kategóriához automatikusan hozzárendeli. A rendszerben különböző jelentési dokumentumok és riportok definiálhatóak, így még az utómunka jelentős része is megtakarítható.

Első tapasztalataink alapján az adatgyűjtés ráfordítási ideje körülbelül a felére csökkenthető és a hibák jelentős része is kiszűrhető egy ilyen alkalmazás használatával.

Az Envirodatával vagy a G3 (G3.1) és a G4 közötti különbségekkel, illetve a G4 új elvárásaival kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal munkatársainkhoz!

Az összefoglalót készítette: Szűcs Róbert, DENKSTATT

Kapcsolódó szolgáltatások:
ENVIRODATA szoftver
Környezetvédelmi szoftver
Szoftver forgalmazás
Fenntarthatósági jelentés
Global Reporting Initiative